Kick out 2020! De onderste steun moet boven komen!

 

dinsdag 3 november 2020

13:00

 

Ik ben dit schrijven 2 november 2020, laat in de avond, in bed, begonnen met losse aantekeningen op mijn telefoon. Maandag, op de warmste novemberdag ooit gemeten in Nederland.

Omdat het losse aantekeningen zijn, zal ik ze ook los volgen. En omdat je langzaam leest, zal ik het langzaam en ingetogen schrijven.

 

Vandaag, dinsdag 3 november 2020, zijn de verkiezingen in de V.S.

Dat weet hoegenaamd iedereen, die niet leeft onder een steen. Zelfs de kinderen worden er mee doodgegooid in het Jeugdjournaal. Maar vooral met corona natuurlijk.

Er komen weer nieuwe maatregelen aan. Vanavond. Het lijkt wel donderdag. Meestal gebeurt op donderdag van alles. Bij ons thuis wel. Donderdagen zijn hier berucht.

 

Maar het is dinsdag. Meestal een rustige weekdag, zonder teveel gedoe. De kop is er dan af, de week weer een beetje begonnen, bijna weer op de helft. Nog voor woensdag, gehaktdag, en dan donderdag, als je het toch niet verwacht, omdat je nog in gedachten bij die heerlijke gehaktballen ben, baM! Donderdag.

 

Ze was overleden, die morgen. We hoorden het vroeg in de avond. Alvleesklierkanker. Kanker is a bitch. De grootste pandemie heet toch kanker.

 

Intussen gaan mijn gedachten weer alle kanten tegelijk op.

Maandag daarop beleefden wij voor het eerst, vanwege corona, een uitvaart en dienst in de kerk, per telefoon. We konden het casten, maar het geluid wilde niet meekomen. Het haperde.

Het was niet te doen. Dus met z'n tweeën via het gelukkig tegenwoordig ongans grote beeld van mijn telefoon, kunnen volgen. Dag Ans. Vaarwel.

We hebben nooit een band gehad. Ze was toen al 8 jaar ouder, en nog steeds. Al ga ik haar nu inhalen, is de bedoeling.

Soms worden dingen niet overbrugd. Dat is dan schier onmogelijk. Ze gaan zoals ze gaan. 't Giet zoals 't giet.

We kwamen elkaar weer tegen op facebook en in het Scheper Ziekenhuis. Jullie waren op vakantie hier en mijn zwager Jan was er terecht gekomen. Jouw man.

We zochten jullie op. We moesten elkaar niet steeds zo ontmoeten, zei Jan, op uitvaarten en in het ziekenhuis. Nee, mee eens. Jullie waren later weer in de buurt, maar langskomen is er niet van gekomen. Je mocht bij ons logeren terwijl hij daar lag, maar dat zag je niet zitten. Begrijpelijk. We reikten elkaar de hand, maar we konden elkaar niet raken in positieve zin.

 

Je was altijd jaloers op ons geweest, zei je later, met niet die woorden, maar ik kon er niks aan doen of de schoonouders mij leuker vonden. En wij niet dat jullie je huis al hadden afbetaald nog voor wij begonnen waren.

Daarbij was ik een doorn in schoonpapa's oog, omdat ik niet naar de kerk ging en zijn zoon afhield van de kerk. Op straat werd mij dat verweten en ik gaf hem, al was ik nog een kind, in die tijd, zonder Jeugdjournaal, van repliek. Wat ik altijd doe. Daarom zat ik ook op het Atheneum. Ik ben dus niet gek. Niet in een bepaald opzicht. In vele andere opzichten wel.

Hij zette ons tegen elkaar op. Niks aan te doen. Dat zie je dan later. Jullie hadden al een koophuis, waren getrouwd, gingen naar de kerk, en weet ik veel. Ik was misschien vijftien en al twee jaar gevoed door al die verhalen van die kant van de familie die nu al zo lang mijn achternaam geworden is, dat ik mijn eigen achternaam mis.

 

Ik wil helemaal geen Boers meer heten. Ik wil mijn eigen naam terug.

Ik werd ingelijfd en moest mij naar de groep buigen. Uren lang dat gezeik en gehakketak, gepest omdat ik vegetariër was geworden. Dat was erger dan dat ik met jullie meerookte, in de altijd blauwe kamer met gouden medaillon behang. Dat ik rookte, daar maakte al die verstandige volwassenen die jullie waren/leken, zich niet druk over. Omdat dat niet bedreigend was. Ik was dat wel, sowieso. Vreemde zwarte eend in witte bijt. Ongelovige tussen religieuzen laat me niet lachen. Trouwens ik heb altijd gelooft, al was Sinterklaas de eerste leugen waar ik in gestikt ben.

 

Blauwe kamer met heel strak drie ingelijste foto's, zwartwit in zilverkleurige lijsten, strak gekamde haren van de heren met snorren en baarden en de dames in witte trouwjurken. Ik wou gillend weglopen.

 

Uiteindelijk zijn wij ook getrouwd, maar op z'n corona's. We liepen ver op onze tijd vooruit.

Met z'n tweeën en alleen de ouders als getuigen. Meer kon ik niet trekken, dat begrepen jullie toch niet. Al waren jullie inmiddels ook allemaal 5 jaar ouder geworden. Altijd onvolwassen ertegenin, puberaal gedoe alsof ik in de klas zat met balorige idioten.

De wereld was te klein. 5 jaar later emigreerden we naar Nieuw-Zeeland.

Daar ben jij laatst ook nog geweest. De reis van je leven. En nu ben je weg.

 

De kist werd weggedragen. Ik voelde niet veel behalve een universele weemoed, omdat een mens is heengegaan. Een mens, die de ergste ziekte kreeg, die het universum op ons mensen neerstrooit. Want het komt ergens vandaan. Ging het maar weg. Kanker, wat een kutwoord, wat een kutziekte. De weemoed van beseffen dat we eindig zijn, allemaal. Dat het iedereen kan overkomen. De weemoed van familie die is heengegaan, al waren wij nooit echt verweven.

Toch zijn we dat eigenlijk allemaal.

 

De KLM is ook een grote familie. Verscheurd, net als het Amerikaanse volk. Tot op het bot verscheurd. Wopke Hoekstra wil wel 3,6 miljard steun geven, maar dan moeten de werknemers inleveren. 5 jaar. Cabine- en grondpersoneel, die meestal niet meer dan minimum loon verdienen, moeten zwaar inleveren. 5 jaar beneden minimum loon. Slavernij.

Piloten die 250.000 per jaar verdienen willen dat offer niet brengen.

 

De 500 rijksten in Nederland, een verscheurd land, vooral nu, met corona, die rijksten bezitten samen 6 miljard. Velen kunnen niet meer rondkomen in het land. De duimschroeven gaan langzaam aan. Dan weer even los. Even lucht en adem halen om weer ondergeduwd te worden. Dat is een dubbele beeldspraak. Teveel, maar alles is nu ook teveel.

De bibliotheek, die nog zoveel leuke dingen organiseerde, om mensen toch wat hoop en een beetje verstrooiing en cultuur te bieden, de bibliotheek moet misschien ook weer dicht. Al heb ik daar voor betaald ja! Hup weer 64 euro het raam uit voor een abonnement. Nee hoor. Ik steun ze, al kom ik er vaak alleen om te pissen, maar ook dat gaat niet meer nu.

W.c's open, w.c.'s weer dicht.

Nou ja, met mijn fybro wordt het ook steeds moeilijker boeken zoeken. En lezen.

 

Theaters weer dicht, kerken….o nee. Kerken mogen open blijven, ze zingen met 200 tegelijk, 'ingehouden' zingen ze, niet de kerken, maar de kerkgenoten hebben weer heerlijk genoten, van na het zingen de kerk uitgaan. Terwijl op uitvaartdiensten in kerken met een klein koortje gezongen wordt en er heel voorzichtig gedaan wordt vanwege corona.

Wij wisten dat niet. Zonder corona waren we sowieso wel gegaan.

 

Wat betreft uitvaarten is men heel voorzichtig, maar aan de andere kant lijkt het bepaalde kerkbesturen geen hol te kunnen schelen, dat ze 'superspread events' kunnen zijn.

Ik zeg dichtgooien, maar nee, dat kan niet. De kerken staan naast de samenleving. Ze denken dat ze middenin de samenleving staan en dat ze door te bidden en te zingen de mensheid kunnen redden. Halleluja!

 

Ach ja. In de Verenigde Staten is men niet zo verenigd meer. Helaas. Pro-Trump tegen contra-Trump. Pro-Trump tegen pro-Biden. In de gezinnen is men vreselijk verdeeld.

De spanning stijgt ten top. Winkels worden dichtgetimmerd omdat men stevige rellen verwacht.

 

In 2000, 20 jaar geleden alweer, verkiezingen Al Gore versus George W. Bush. Het duurde bij deze 43ste President van de U.S. 36 dagen tot alle stemmen geteld waren. Men verwacht nu er 24 uur over te doen om alleen de enveloppen te openen.

 

Volgens Trump zijn de verkiezingen niet eerlijk gegaan als hij niet wint. Als hij wel wint zijn diezelfde verkiezingen wel eerlijk gegaan natuurlijk.

Trump logica non-stop, dwars door de stootblokken heen hangt Trump straks triomfantelijk voor of gedesoriënteerd over het blok, op 10 meter boven het voetpad zoals die metro. Kunst wordt niet altijd in stilte geboren, blijkt maar weer.

 

Ik hoorde steeds zeggen dat al 60 miljoen Amerikanen gestemd hadden. In Nederland zijn er minder dan 16 miljoen stemgerechtigd.

De vorige keer waren er 13 miljoen kiesgerechtigden, zoals dat heet, in 2017. Komend jaar moeten wij 17 maart weer naar de stembus. Mark Rutte is weer verkiesbaar als MP en lijsttrekker/partijleider van de VVD. Het is niet waarschijnlijk dat het iemand anders zal worden, zoals Lodewijk Asscher bijvoorbeeld, want de PvdA is nog nergens qua aantal aanhangers.

 

Asscher wil wel graag met GroenLinks of SP samen doen, maar geen grote partij samen vormen, dus hij wil eigenlijk geen verandering, als dat zijn kans op leiderschap vermindert.

Dus geloof ik hem niet, zeker niet na zijn steek in de rug van Diederik Samsom.

Dat was niet de eerste keer dat ze rot omgingen met iemand uit hun eigen partij. Ella Vogelaar is op harde onsmakelijke wijze gewipt destijds. Ik vind het gewoon geen fijne groep en onbetrouwbaar.

Als je eerst de boel afbreekt en daarna ineens de passie preekt, boer pas op je kippen!

 

VVD is niet mijn partij, maar Mark straalt toch iets betrouwbaars uit. Al laat hij de grote bedrijven ermee wegkomen. Asscher wil, nadat de SP daar al jaren voor strijdt, van de eigen bijdrage af in de zorg, dat wil de SP ook al jarenlang afgeschaft hebben. Ze staan vooraan in de strijd en ik zie Asscher er met die geslepen glimlach er in gedachte al mee weglopen en goede zier mee maken. Maar dat lukt toch niet, om dat af te schaffen. Ja, wie gaat dat betalen?

Zoete lieve Gerritje in de Quote 500. Simpel. En de grote bedrijven.

Rutte wil juist de grote bedrijven hier houden, voor de economie en de welvaart, ten koste van onze goede naam. Nederland is wereldwijd bekend als Het Belastingparadijs.

 

Het cabine- en grondpersoneel wordt uitgeknepen om straks die 3.6 miljard steun 5 jaar lang terug te betalen.

Vanwege corona.

 

Niemand treurt om de doden. Alleen gisteren met Allerzielen, omdat de katholieke kerk dat eens bedacht heeft.

Wij, mijn broer en ik, gingen destijds, een jaar na haar sterven, samen voor het eerst in honderd jaar naar de kerk, de kerk van wijlen onze moeder, God hebbe haar ziel, om tezamen met anderen die er hun dode kennissen of familieleden betreurden onze moeder te herdenken. We zongen, niet ingetogen, maar wonderlijk genoeg, -want ik had mijn broer nog nooit horen zingen-, uit volle borst, die min of meer vertrouwde liederen die we met de paplepel…, nee niet met de paplepel, valt wel mee.

We zijn er mee opgegroeid. Het voelde vertrouwd, en heel bizar tegelijk. Portie poppenkast is nooit weg. En nog gratis ook. Maar toch...een snaar, ergens daar, diep vanbinnen, ach weet ik veel.

 

Waarom gingen we eigenlijk? We waren uitgenodigd om dat te 'vieren', verkeerde woord, herdenken, en ze zijn niet eens katholiek. De katholieke invloed is zeer groot in de wereld. Nou hoorden de protestanten ook tot die kliek. De encycliek.

 

En niet dat zij altijd zo heilig in de wereld hun boodschap verkondigd hebben. Ik ben van de natuurkerk, zal ik maar zeggen. Het is dat heksen niet bestaan, net als Sinterklaas en Zwart Piet, maar je mag me zo noemen. Geuzennaam. Net als Rob Jetten de benaming Klimaatdrammer in zijn vaandel heeft gehesen, of hoe zeg je dat? Hij heeft een T-shirt met Klimaatdrammer erop. Goed zo Rob. Heel aardige vent.

Kan niet eens even lekker rustig corona hebben, thuis, in de avond, ongestoord. Nee, krijg je een groep boeren voor je neus met een pakket gehaktballen terwijl Rob net zo vegetariër is als ik.

Maar goed, zogenaamde heksen gingen bij bosjes het vuur in of in het water, je mocht niet eens kiezen. Wat niet bestond, moest uitgeroeid worden.

Wat zijn mensen toch een eigenaardige wezens. De meeste gekken lopen nog altijd buiten. Net als ik.

 

Trouwens, zaten er maar gehaktballen in, dan zou ik er gewoon mee zijn gaan gooien.

Tja, iemand eerst dood wensen d.m.v. zijn naam op een doodskist schrijven, ermee over de snelweg rijden en even later zoete broodjes komen bakken. Waren het maar zoete broodjes, dan had ie nog iets te vreten.

 

 Ik zou zeggen houd je rotzooi bij je. Maar daar is Rob veel te vriendelijk voor.

Voor mij de meest geloofwaardige en integere politicus die er is. Al moet ik D66 ook niet. Alleen de euthanasie, want ik wil hier zo snel mogelijk weg, uit dit aardse tranendal.

 

Maar ja, zonder boeren geen eten. Dat valt ook wel mee. China heeft melkpoeder uit Nederland geïmporteerd, kunnen wij gewoon melk via AliExpress bestellen in China. Trouwens melk is ook eigenlijk niet goed.

Het houden van koeien niet, intensive veeteelt niet, sowieso niet vanwege al die virussen die rondgaan.

Maar sojateelt is ook niet goed. Er is eigenlijk niks goed tegenwoordig. Al veel langer dan 'tegenwoordig'.

Dus ik ging snoepen als een gek. Maar dat is helemaal slecht. Ook voor fibromyalgie, wordt wel gezegd. Maar

het is een ziekte die volgens de Nederlandse regering sowieso niet bestaat.

 

Roken gestopt, al jaren. Shit, kon ik maar even smoken in dit rotjaar. Ja, toevoegen aan het woordenboek!

Drinken is ook niet mijn ding meer. Al heel lang niet.

 

De coronasfeer zit er goed in.

Kinderen voelen het ook thuis. De spanning bouwt zich op. Wellicht horen we vanavond dat scholen ook weer dicht moeten. Kinderen zitten dan thuis bij ouders, die geen werk meer hebben of bij geruzie en stress van volwassenen vanwege de sombere werkelijkheid en nabije toekomst.

Buiten mogen we met niet meer dan met z'n tweeën over straat.

Vraag me af of de bewonders van De Trans, die elke dag met de hele groep een wandeling maken, dat nog mogen doen straks.

Mensen met een verstandelijke beperking begrijpen er waarschijnlijk nog minder van dan kinderen. Al begrijpen kinderen veel meer van de situatie dan we beseffen.

Veel kinderen zijn bang om ziek te worden, of dat de ouders of opa en oma ziek worden.

Kinderen krijgen zoveel te voorduren, niet alleen 'tegenwoordig'.

Baby's zouden bij de geboorte eigenlijk gelijk, in plaats van een blije doos voor moeders, een overlevingspakket moeten krijgen voor de eerste 10 jaar van hun leven. Hoe stel je je dat voor? Nou niet, vraag dat maar aan die boeren.

 

Na MH17 moest de onderste steen boven komen van onze Mark. Er werden diensten gehouden, minuten stilte gehouden, gespeecht over de overledenen en de pijn en ontzetting.

Nu is er niks. Alleen een volgende persconferentie. We leven van persconferentie naar persconferentie. Van uitvaart naar uitvaart.

 Er wordt geld uitgedeeld, steun voor mensen in verschillende beroepen. Er zijn beroepen die tussen wal en schip zitten. Eigenlijk moet de onderste stEUn boven komen voor wie dat nodig heeft!

Wopke staat klaar met een zak geld en duwt je onder water met de andere hand. CDA is toch voordeliger!

 

 

Leuker kunnen we het niet maken.

Gisterenavond maakte ik mijn aantekeningen, zoals van de Stint, de beruchte elektrische bakfiets, die binnenkort als BSO-bus de weg op gaat. Het lijkt alweer zo lang geleden, dat die stint de mist in ging, in Oss, en er vier jonge kinderen stierven op een doodgewone doordeweekse dag, 20 september 2018, EEN DONDERDAG!

 

Vier kinderen vonden de dood op die spoorwegovergang. 

 

Het is te hopen dat het nieuwe karretje beter zal functioneren, veiliger.

 

Gisterenavond maakte ik vele aantekeningen, waaronder Wenen, waar ze wenen en

Dat er een paar kinderen gevonden waren onder het puin in Turkije, in Izmir, na de aardbeving, of zeebeving in de Egeïsche Zee afgelopen vrijdag. Ze heten Idil van 14 jaar en Elif van 3 jaar, die na uren alleen onder het puin, naar de camera zwaaide, even, met een klein glimlachje, naar de camera. Een beeld dat de hele wereld over is gegaan. Het glimlachje van Elif.

Vanmorgen nog een kind levend gevonden. Een goed begin van deze dag en de lucht is de hele dag blauw in Drenthe. Heerlijke wandeling gemaakt, paddenstoelen en vogeltjes.

Het geluk grijpen waar het maar kan. Morgen is het misschien te laat. Lig je ergens onder een betonnen plaat.

 

Mijn aantekening:

8000 hulpverleners

25 reddingshonden

3500 tenten

Tot nu toe 100 doden

900 gewonden

900 voertuigen ingezet.

Als je iets met getallen hebt.

 

In Wenen is het leger ingezet.

Bij Ajax zijn er 11 besmet met corona natuurlijk. Hoezo bubbel?

Ja ze leven in een bubbel maar niet geheel afgesloten van de buitenwereld, zo zie je maar weer.

Schijnbubbels.

 

Vanavond krijgen 17 miljoen Nederlanders, wat dus eigenlijk niks is, vergeleken met de Verenigde Staten die elkaars bloed heden ten dage wel kunnen drinken, alle 328,2 miljoen inwoners die elkaar de ogen uitkrabben, vanavond krijgen die paar 17 miljoen eigengereide eigenheimers een Negatief Reisadvies voor de kerstvakantie:

Ga verdomme niet skiën en na afloop zuipen in de skihut, ingetogen zuipen en zingen in de skihut van oom Tom. Whoever that is.

 

En zeker niet in Oostenrijk. Waar IS idioten in de rondte schieten, vooral bij de Synagoge, die dicht was. Kijk dan eerst even op Google of iets open is. Doen wij altijd. Vooral tegenwoordig met corona, kan de winkel ineens in de avond gesloten zijn.

Die IS lui hebben niet even gegoogeld. Moeten ze zelf weten, kom je voor een dichte deur.

Nee, nog te vroeg om grapjes te maken. Het gespilde bloed is nog vers.

De wereld is compleet mesjogge.

Kom mij maar lekschieten stelletje doorgesnoven idioten.

 

De joden krijgen jullie in een miljoen jaren niet kapot. Is nog niemand gelukt, zal ook niet lukken.

En bang zijn we ook niet.

We zijn als die pianist in Barcelona, die met de rug naar de coronarellen toe, rustig

Eternal Flame speelde op een openbare piano buiten.

 

Wij zijn de eternal flame. Wij leven de eternal flame.

 

Wie zijn wij? Geen idee, maar we zijn.

Terwijl de motieven en de toedracht van de zaak wat betreft de moord van de 73 jarige man door zes geflipte minderjarige jongeren wordt onderzocht, God mag weten waarom, hij is afgeslacht ja! Zonder motivatie alleen omdat het kan, lafaards!

en terwijl de toedracht van de zaak van de klapband van Max under investigation is,

 

Verblijven wij, een schizofreen is nooit alleen

Met vriendelijk groet,

Soms niet zo vriendelijk,

Sorry,

Verblijf ik, met nog een lijst klote aantekeningen

En zing het enige lied wat

Nog enige zin heeft, zin geeft

 

Eternal Flame, The Bangles

 

Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand?
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame?

I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the same?
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flame?

Say my name
Sun shines through the rain
A whole life so lonely
And then come and ease the pain
I don't want to lose this feeling, oh

 

En misschien het favoriete lied van wijlen mijn schoonmoeder:

Ik wandel in het licht met Jesus

Komt zo ineens bij me boven.

Gods wegen zullen wel ondoorgrondelijk zijn

nou ben ik moe

houdoe

Het zijn net vlammetjes, eternal flames