Sulu Neushoornvogel gevonden door Ewold Horn

Deze foto komt niet van Wikipedia, waar de auteur dezelfde plaat maar in spiegelbeeld heeft toegevoegd van een andere website.

Foto AD

Wikipedia: "Deze soort neushoornvogel wordt inclusief staart zo'n 71 centimeter met een spanwijdte van 31 centimeter. Bij de sulu-neushoornvogel lijken de mannelijke exemplaren, in tegenstelling tot bij de meeste andere soorten, erg op de vrouwelijke exemplaren. De vogel is geheel zwart, waarbij de bovenkanten een enigszins groene gloed hebben. De staart is wit; de snavel zwart (dit in tegenstelling tot de palawanneushoornvogel). De naakte huid rond de ogen en de bovenkant van de hals is wit. De ogen van het mannetje zijn wit en die van het vrouwtje zijn donkerbruin. De poten zijn grijszwart.

De sulu-neushoornvogel is net als alle neushoornvogels een luidruchtige vogel die in paartjes of in kleine groepjes leeft."

De vogel van de foto van het AD heeft niet de zwarte snavel zoals in Wikipedia wordt beschreven. Aan de andere kant is de foto in Wikipedia bij dit artikel, van een tekening van de vogel ook niet zoals de beschrijving, want daar heeft de vogel geen witte naakte huid rond de ogen en de keel. 

 

RTL 20  Augustus 2015 Op website van RTL staat op de foto: Ewold Horn op een foto die kort na de ontvoering is verspreid.

In dit RTL artikel wordt verteld dat Ewold Horn uit Termunten, een dorp in Groningen, kwam. Hij was opgegroeid in Borger, Drenthe, schrijft RTV Drenthe.

Hij reisde 24 januari 2012 naar Tawi-Tawi om met zijn Zwitserse vriend Lorenzo Vinciguerra vogels te spotten, 1000 km ten zuiden van Manilla. Februari 2012 werden ze beiden ontvoerd door de extremistische groep Abu Sayyaf, op het eiland Tawi-Tawi, in het zuiden van de Filipijnen.

 

Het is het grootste eiland, ongeveer zo groot als Texel, in de Sulu-archipel en is het leefgebied van de Sulu Neushoornvogel op de berghellingen van het ongerepte tropische regenwoud. Birdlife schatte in 2013, dat er nog 20 paar van deze vogels leven. Op het eiland Sanga-Sanga, een eiland nog zuidelijker dan Tawi-Tawi, is de vogel bijna zeker uitgeroeid, maar wellicht ging Ewold daar zoeken. Dat lijkt me onwaarschijnlijk.  Abu Sayyaf opereerde rond het zuidelijke eiland Sulu, schrijft RTV Drenthe. Ik denk dat ze daarmee de Sulu-archipel bedoelden. Of de provincie Sulu..

 

De Sulu-eilanden zijn een archipel en een biogeografische regio die de Filipijnse provincies Sulu en Tawi-Tawi (tevens de naam van het grootste eiland in de archipel) omvat, gelegen tussen Borneo en Mindanao. De meeste eilanden zijn tijdens het Pleistoceen door de verlaagde zeespiegel verbonden geweest.

 

Ewold's grootste passie was deze zeer zeldzame vogel te vinden. Samen met zijn vriend Lorenzo Vinciguerra vinden ze de vogel.

De droom was uitgekomen. Ze zouden weer op weg naar huis en zaten nog in een boot op weg naar het vliegveld waar een vliegtuigje op hen wachtte om ze naar de bewoonde wereld terug te brengen. Ineens was de beveiliging, 19 man, verdwenen. In de verte kwam een motorboot aan. Vijf mannen van de islamitische terreurgroep losten schoten in de lucht en dwongen hun in hun boot over te stappen. Ze waren gekidnapt.

"Zo snel als Horn verdwijnt, zo snel lijkt ook de aandacht voor zijn zaak te verdwijnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet inhoudelijk op de zaak reageren vanwege veiligheidsoogpunt. Waar de ontvoerders van andere gegijzelden video's op internet plaatsen waarin eisen worden gesteld, blijven die bij Horn uit. Onduidelijk blijft of en hoeveel losgeld er wordt geëist voor de Groninger. Ook in de media verschijnen nog maar zelden berichten over Horn. Het verhaal van de vogelspotter raakt langzaam in de vergetelheid."

De situatie is al jaren deze:

"Op de Filipijnen woedt al decennialang een felle strijd tussen islamitische onafhankelijkheidsbewegingen en de overheid. In het zuiden van het land wonen veel islamitische bewoners. Zij voelen zich al jaren verwaarloosd door de regering van het voornamelijk christelijke land. Op het zuidelijke eiland wordt die strijd gevoerd door Abu sayyaf, de meest gewelddadige groepering. Een deel van deze groep zwoer trouw eerder trouw aan IS-leider al-Baghdadi."

"De extremistische groep strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het steunt zowel al-Qaeda als Islamitische Staat."

AD:  

,,De zorg en het onderwijs zijn er dramatisch,'' zegt Filippijnen-deskundige Evert de Boer van de Filippijnen Groep Nederland. ,,Mensen voelen zich totaal vergeten.''

De onvrede leidt in de jaren 70 tot de opkomst van moslimgroepen, die strijden voor een aparte islamitische staat. De meest radicale: Abu Sayyaf, een groep die zich in de jaren 90 voor het eerst toelegt op het ontvoeren van buitenlanders. Dat blijkt zo lucratief, dat de groep al snel een ander karakter krijgt. De Boer: ,,Het is een criminele organisatie geworden, met kidnappen als businessmodel. Ze halen miljoenen per jaar op. Daarom zijn ze ook zo moeilijk te verslaan: ze hebben grote steun onder de lokale bevolking. Die teert er op.''

 

Hun gids Ivan Sarenas ontsnapte al na 2 uur.

AD

,,Ewold en Lorenzo wisten dat het geen ongevaarlijke plek was,'' zegt Ivan. ,,Tawi-Tawi stond op de rode lijst, alle ambassades waarschuwden er voor. Maar we waren goed voorbereid. We hadden 19 bewakers ingehuurd.''

Ewold is niet zomaar een vogelspotter: hij is één van de beste vogelpreparateurs ter wereld. En dat is hij mede doordat hij zoveel vogels in het echt zag, zegt vriend 't Hart. ,,Hij heeft niet alleen gelezen hoe specifieke vogelsoorten bewegen, hij heeft het gezién. Zijn opgezette vogels lijken wel te leven.'' 

't Hart omschrijft Ewold als een rustige, intelligente man. En bijzonder. ,,Hij woont diep in de polder, doet niet aan internet, rijdt in een stokoude Volvo. Ewold is een vrije vogel.''

 

"Op de achtergrond gebeurt wél het nodige. Volgens lokale Filippijnse media brengen de kidnappers via-via een losgeldeis van 2,5 miljoen dollar over. Een bedrag dat voor de familie van Ewold Horn onmogelijk op te brengen is - en dat de Nederlandse overheid nooit zal betalen, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Als diplomaat en minister was hij betrokken bij diverse ontvoeringen van Nederlanders. ,,Geef je één keer toe, dan weten criminelen in de hele wereld dat ze Nederlanders moeten hebben om geld te vangen. Daar kun je als overheid gewoon niet aan beginnen.'' 

Maar, zegt Bot: dat betekent niet dat de overheid niets doet. ,,Wij onderhandelen niet, maar we kunnen de onderhandelingen wel faciliteren. Het is dan aan de omgeving van het slachtoffer om het geld bij elkaar te krijgen.'' 

In het geval van Abu Sayyaf zijn die onderhandelingen vaak lastig: het is een bonte verzameling groepjes, elk met hun eigen handelswijze. Regini maakte zaken mee waarin de ontvoerders soms wel een jaar van de radar verdwenen. ,,Dan ga je op zoek naar mensen in het gebied, die tegen betaling contact willen leggen. Zo kom je uiteindelijk weer in gesprek. Maar het kan heel lang duren.''

In 2014 weet Lorenzo te ontsnappen.

Ewold Horn is dan 54. Het Filippijnse leger viel het kamp van Abu Sayyat aan. In de hectiek wist Lorenzo hun bewaker met zijn mes te steken.

Hij kon vluchten. Ewold kon echter niet mee, hij was te zwak, met een zere rug en benen.

Door de gevluchte Lorenzo komt Ewold weer even in het nieuws. 

Ben Bot wilde de 2,5 miljoen losgeld niet betalen. Want als we daar aan beginnen....tja.

En nu, vandaag, is het bericht gekomen dat de vriendelijke vogelaar vermoord is, terwijl het leger weer een offensief deed naar de terroristen.

Het is afgelopen, uit.

Het had zo nooit mogen gaan. Hij had nooit mogen gaan, niet naar dat gebied, niet voor een vogel.

Maar ja. Mensen hebben dromen en verlangens en soms, tegen de klippen en steile hellingen op om compleet het bos in te gaan.

En nooit meer terug te keren. Maar de vogel is gevonden, de droom en de nachtmerrie zijn ten einde.

Ben Bot wilde niet voor hem betalen. 

'Ewold was een bijzondere man en een begenadigd kunstenaar'

NOS:

"...Er lijkt door de gijzelnemers nooit een eis te zijn gesteld voor de vrijlating van Horn. "Het is mij niet duidelijk wat Abu Sayyaf wil in ruil voor de vrijheid van mijn vader", zei zijn dochter in 2017. Wel was ze hoopvol dat hij heelhuids zou terugkeren: "Ze houden hem nog steeds in leven en hij houdt het vol. Dat kan toch niet voor niets zijn?"

Volgens het artikel in het AD was er dus wel een eis geweest van 2,5 miljoen dollar.

Het had in alle opzichten zo niet hoeven gaan. Maar ja. That's life.

Rust en vrede...