We oogsten wat we zaaien

Palmolie-industrie wil met radarbeelden ontbossing tegengaan

"Het gaat om gigantisch veel data die moet worden verwerkt, want heel Indonesië en Maleisië worden onder de loep genomen." NOS

Doen die  industrieën ook iets voor de bevolking? Ze blijven zich verrijken ten koste van de inwoners. Ons zal het worst wezen.

Wellicht betalen ze wel winstbelasting, in Indonesië en Maleisië, dat weet ik allemaal niet. Het is alleen te zien dat de bevolking nog altijd zo arm is als mijn overgrootmoeder op Midden-Java in het regentschap Klaten. Er is niets veranderd dan dat de oerbossen grootschalig afgebrand worden.

Waar komen die oliepalmen eigenlijk vandaan? Stonden die er al? Zijn ze als manna uit de hemel komen vallen? Heeft daar iemand wel eens bij stilgestaan terwijl men de lippen stiftte of de taaitaai, speculaaskoeken en pepernoten in de mond propte? Dacht ik daaraan, toen ik die verrotte shampoo in mijn ogen kreeg? Nee. Vermoedelijk niet. Gelukkig is daar Google om de herkomst van die oliepalmen, want dat zijn het, uit de doeken te doen.

"Deze oliepalm komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Indertijd hebben de Nederlanders 13 exemplaren van deze palm meegenomen naar toenmalig Nederlands-Indië.

Vanuit 's Lands Plantentuin te Buitenzorg in Nederlands-Indië is deze palm verspreid geraakt over heel Zuidoost-Azië." Wikipedia.

Dit verhaal komt mij heel bekend voor, maar dan in een heel andere context.

Er werd maar geschoven, gesleurd en gesleept met mensen, dieren en planten door het gretige arrogante westen. Nog altijd, maar dan illegaal. Mensensmokkel- en handel, planten worden meegenomen van vakantie. Dieren worden op Marktplaats besteld.

 Niet alleen die bossen branden daaro, ver weg. Vervuiling, kinderarbeid, wat kan het schelen hiero. Vroeg of laat zullen we allemaal op de blaren zitten. You reap what you sow.

Kolonialisme heeft de wortels diep in (ont)vreemde grond. De lokale bevolking wordt er niets wijzer van. Kunnen geen kant op. Net als de orang oetan, waar we zo bezorgd om zijn, want hij is zo lief. Zo'n mama aap met jong, aach. Dorpelingen hebben ook kinderen.

“De oliepalm (Elaeis guineensis) behoort tot de palmenfamilie (Palmae of Arecaceae). Hij heeft een krachtige, rechtopstaande, tot 30 m hoge stam. De stam is nog lang bedekt met resten van oude bladscheden en -stelen. De bladeren zijn geveerd en tot 7 m lang. Het blad is meestal vanuit de opgerichte voet boogvormig overhangend. De deelblaadjes zijn aan de onderkant met stevige stekels bezet.”

Oké, dus, onze “mini” spar moet er een dezer dagen, volgende lente, uit. Uit ons tuintje. Hij staat er nu zolang wij hier wonen, 25 jaar. De boom is zeer geliefd bij alle vogeltjes in de buurt. Van mezen tot tortelduiven. En bij de buren die, onder het genot van een sigaretje buiten in hun tuin, vaak de wederwaardigheden van de buurtvogels aanschouwen. Zo kon de buurman vertellen dat de Turkse tortels het eens stevig aan de stok hadden met een kraai. Zo gaat dat in meestal vredige vogelland.

Soms knallen de belangen flink op elkaar. Er zitten ook wel maffe kraaien tussen, misschien juist omdat die vogels zo vreselijk slim zijn!

Een beetje net als mensen. Er zitten van die uitgekookte hebberige, dominante types tussen die aan een huisje met een tuintje niet genoeg hebben. Laatst is er eentje van omgelegd, door Big Brother America.

Trump blies even in zijn handen en sloeg ze af. Zo.

Maar goed, die spar moet er dus een keer uit. Of gewoon gechopt worden.

Nou dacht ik dus, dan hebben we rare een kale plek. Kijken de overburen zo weer binnen. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar toch zal het wennen wezen.

En zo een oliepalm is misschien wel wat!

De stam met zijn bladscheden en –stelen is niet voor de kat. Haha. Ga daar maar eens aan krabbelen.

Niet fijn, lijkt me. De palm heeft een rechtopstaande, tot 30m hoge stam… oeps, iets te hoog vermoed ik. (Krapt aan hoofd)

Daar moet iets op gevonden worden. Misschien bijpunten. Afpunten is beter. Bonsaipalm van maken. Mmm. Misschien een idee om al die palmen te bonsai-en. Nemen ze minder ruimte in. Ach ja, soms heb ik geniale gedachten.

De bladeren zijn geveerd en tot 7 m lang. Moet kunnen, onze tuin is 8m diep haha.

Die bladeren kun je dan vast wel gebruiken om de schuur mee te bekleden. Blijft het daar warmer in de winter. Een bladerdak, kan er ook bij. Je kunt er hele tenten mee bouwen, joerts, atap woningen, zonder stikstof gedoe. De mogelijkheden zijn eindeloos. We zouden de Veluwe vol kunnen gooien met oliepalmen. We heb je aan die heide. Heide eruit, palmen erin, het wordt hier toch steeds warmer, dus dat groeit wel.

Foto van G.M.Versteeg, gemaakt in Klaten, waar mijn overgrootmoeder geboren was, in de 19de eeuw. 

Vraag me wel af hoe de mussen en mezen het zullen vinden. Zullen ze er gewoon in gaan zitten fluiten en donderjagen als altijd? Of zullen ze zich een ongeluk schrikken,…wtf?

De buren in elk geval wel. Ik bedoel, die zouden schrikken. Ze zouden er niet in gaan zitten natuurlijk.

 Nee, ik hak de boom weer om. O jee, dat gaan ze zien op de radarbeelden verschijnt een paarse vlek.  Daar is een boom illegaal gekapt! Ze zien alles.

In Indonesië kunnen die Unilever, Nesté, PepsiCo, Mondelez enz. alles van bovenaf in de gaten houden. Prachtige uitvinding door de Wageningen University en het bedrijf Satelligence.

Ze houden in ene klap dan dat hele land in de smiezen. Prachtige uitvinding. Woorden schieten te kort. Big Brother from the Sky, recht door de wolken ligt Indonesië dan onder supervisie van bedrijven die onze lipstift, zeep, koekjes en andere rotzooi leveren.

Ze houden hun geld in de gaten, want als deze illegale bosbranden zo doorgaan, is dat natuurlijk slecht voor het milieu, voor hun naam, voor de dieren, voor hun aandelen, voor de wereld, hun geld, onze kinderen, die de wereld van ons erven.

Wat wordt er voor die bevolking gedaan? Wordt er ooit iets voor mensen gedaan dan uitbuiting, misbruik, en bemoei uit eigenbelang? Kruimels, kruimels en nog eens kruimels.

 

 

Radarbeeld Sumatra EUROPEAN UNION, CONTAINS MODIFIED COPERNICUS SENTINEL DATA, PROCESSED BY SATELLIGENCE

Maak jouw eigen website met JouwWeb